Alakaupungin historiaa

Päivälleen kaksikymmentä vuotta myöhemmin 19.10.2014 vietettiin yhdistyksen 20-vuotisjuhlaa saman, nyt pieteetillä restauroidun ja uudisrakennuksella laajennetun koulun juhlasalissa. Koulun nimi oli sen yhteydessä aloitetun päiväkotitoiminnan alkamisen vuoksi muutettu Puistokadun päiväkotikouluksi. Juhlatarjoilu oli koulun ja päiväkodin yhdistävässä uudisrakennuksen osassa.

kutsut

Juhlassa voitiin todeta, että  ”alueen helmen, Tourujoen” kunnostaminen on alkamassa yhdistyksen puheenjohtajan Eero Kuuselan ajaman vaihtoehdon mukaisena. Juhlan kohokohta oli yhdistyksen jäsenen Ulla Jylhän sanoittama ja Pekka Kostiaisen säveltämän Oodi Tourujoelle –kantaatin maailmankantaesitys Musica-kuoron laulajien esittämänä.

20-vuotisjuhlassaan yhdistys palkitsi koulun restauroinnin ja peruskorjauksen ansiokkaasti vetäneen projektipäällikkö Ilmo Viitasen Hyvä Työ -kunniakirjalla.  Se on huomionosoitus, jonka yhdistys on perustanut ja jonka saajan kantakaupungin asukasyhdistykset kukin vuorollaan voivat päättää. Arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelemaa Puistokoulua pihoineen on Alakaupungin asukasyhdistyksen toimialueen ja toiminnan sydän.

Yhdistyksen hallitus päättikin 8.10.2015 pidetyssä kokouksessaan lisätä yhteistyötä koulun ja sen piirissä toimivan lasten vanhemmista koostuvan Puistokadun päiväkotikoulun Tuen kanssa.

Jo 5.12.2015 Asukasyhdistys oli mukana silloisen sihteerin Kirsti Beckerin ja aiempien sihteerien Liisa Saarisen ja Kaija Kontaksen voimin ja jäsenaktiivi Ulla Jylhän tukemana neljänsien luokkien leirikoulua varten järjestetyssä ohjelmallisessa myyjäis- ja luistelutapahtumassa. Paikalle saapui myös kolarista toipuva vastavalittu puheenjohtaja Pentti Niekka.

Tekojääradaksi kunnostettu ja uusilla pukutiloilla varustettu Puistokoulun jää on oiva luistelutapahtumien paikka. Niitä Asukasyhdistys on järjestänyt useita vuosien mittaan jo ennen tekojään aikakautta. Sää voi tehdä vieläkin samat tepposet kuin maaliskuussa vuonna 2007. Lämpö sulatti jään pinnan myös vuoden 2015 maaliskuussa. Vuoden 2016 luistelutapahtuma järjestetään sopivien pakkasten toivossa helmikuulla. Luistelutapahtumia on innostanut Harjun legendaaristen soittoiltojen muisto, jonka vaalijoista moni alkaa olla jo luisteluiän ylittänyt.

Panda-karhu ilahdutti lapsia Luistelutapahtumassa vuonna 2007.

Alakaupungin asukasyhdistys on myöntämisvuorollaan palkinnut Hyvä työ–kunniakirjalla mm. Jukka-Pekka Karttusen latuverkon hyvästä hoidosta ja Jyväskylän kaupunkikuvaa käsittelevistä hienoista kirjoistaan tunnetun Jussi Jäppisen.

Sihteeri Liisa Saarinen ojentaa kunniakirjan saaneelle Jäppiselle kielokimpun

Toistuvia tapahtumia ovat olleet vuosittainen osallistuminen  Jyväskylän kaupungin siivoustapahtumaan ja pujonnyhdäntäkilpailuhin. Kilpailussa on ylletty ensimmäiselle sijalle vuonna 2004, toiselle sijalle vuonna 2006 ja kolmannelle sijalle v. 2009. Voitto tuli 484,1:stä kilosta nyhdettyä pujoa! Hyvä me! Vuosina 1997 ja 2002 Delfiinit-seuran sukeltajat antoivat siivoukseen tukensa sukeltamalla suuren määrän polkupyöriä ja muuta tavaraa joen pohjasta.

Jyväskylän kaupunki järjesti pitkän odotuksen jälkeen Eskilstunan aukion viralliset Avajaiset ja Ystävyyden viila –veistoksen  paljastustilaisuuden 17.6.2003. Veistoksen oli suunnitellut kineettisistä teoksistaan tunnettu taiteilija Veikko Kosonen. Aukion perustaminen oli siirtynyt, vaikka taideteos oli jo tilattu, ja taiteilija ehti kuolla neljä vuotta ennen kuin hänen 30 vuotta aiemmin tekemänsä veistossuunnitelma toteutettiin. Arkkitehti Erkki Kantonen toimi muistina ja veistoksen hellittämättömänä toteutuksen ajajana.

Hellittämätön aukion perustamisasiassa oli ollut myös Asukasyhdistys: niinpä Alakaupungin asukasyhdistyksen silloisella puheenjohtajalla Raimo Sopolla oli puheenvuoro tässä ohjelmallisessa tilaisuudessa.Patsaan paljastuspuheen piti läänintaiteilija Hannu Castrèn, joka muistutti siitä että jokainen jyväskyläläinen taiteilija ansaitsisi saada jo eläessään tehdäkseen julkisen taideteoksen.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija–Liisa Havia pitää paljastuspuhetta

Apulaiskaupunginjohtaja Maija–Liisa Havia pitää paljastuspuhetta

Läheinen Tourujoki on innoittanut monia taidemaalareita kuten Carl Bengtsiä ja myöhemmin lapsena alueella asunutta Jukka Nousiaista.

Alakaupungin asukasyhdistyksen 10-vuotisjuhlakin järjestettiin Eskilstunan aukiolla 19.8.2004. Se kertoo aukion tärkeydestä niin asukkaille kuin yhdistyksellekin. Myös Joulukuusen Nostajaiset, nykyään Kuusen Valaisu, aukiolla on joulun aikaan asukkaita ilahduttava yhdistyksen vaalima perinne.

Läheinen Puistotorin perhepuisto aidattuine lasten leikkialueineen on suosittu pikkulapsiperheiden oleskelupaikka. Aikanaan Mannerheimin Lastensuojeluliitto on järjestänyt puistorakennuksen sisätiloissa askartelua, leikkiä ja välipalaa lapsille, samoin valvottua puistotoimintaa ulkona. Nämä on jouduttu kannattamattomana lopettamaan.

Asukasyhdistys on järjestänyt yhdessä  Jyväskylän kaupungin ja MLL:n kanssa puistossa ohjelmalliset Elojuhlat elokuussa 2005. Juhlissa lapsivaltuutettu Maria-Kaisa Aula kastoi leikkipuiston uuden veturin Ukko-Pekaksi. Nimi oli lasten valitsema.

Maria-Kaisa Aula kastaa Puistotorin perhepuiston uuden leikkiveturin.

Asukasyhdistys on hankkinut leikkialueelle myös aurinkokatoksen. Se tuli tarpeelliseksi, kun leikkikentän ympäriltä jouduttiin kaatamaan ikääntyneet lehtevät puut. Vuonna 2011 Asukasyhdistys istutti suuren määrän kukkasipuleita varsinaiselle puistoalueelle. Tämän puiston Puistokadun puoleisessa reunassa sijaitsee jyväskyläläisen taiteilijan Pauli Koskisen veistos Palloa potkivat pojat. Lisäksi suuret sembramännyt ja lehtipuut sekä pieni suihkulähde penkkeinen tekevät puistosta viehättävän.

Leikkialueen ulkopuolinen puiston osa vetää puoleensa myös koiria ulkoiluttajineen. Puisto onkin  tärkeä kaksijalkaisten asukkaiden lisäksi Alakaupungin nelijalkaisille asukeille. Tärkeä niille on myös Tourujokivarsi ja sen Neitsytpuisto. Kesäisin Alakupungin pienistä, mutta vehreistä puistoista ilmestyvät nauttimaan isot ja pienet auringonottajat ja joutoaikaa viettävät kaljoittelijat.

Alakaupungin Asukasyhdistyksen valppaus ja yhteistyö kaupungin kanssa kohdistuu vuonna 2016 ja lähivuosina aivan erityisesti Kankaan alueen rakentamiseen ja sen liikenneväylien suunnitteluun. Marraskuussa 2015 alkoi ensimmäisen asuinkerrostalon rakentaminen Kankaalla. Viime kesinä ovat vanhoissa tehdashalleissa järjestetyt, valitettavasti tilapäiset  Uuden Polven Museon taidenäyttelyt tuoneet iloa ja eloa Alakaupungin asukasyhdistyksen toiminta-alueella asuville ihmisille. Kankaan alueella ovat asukkaat voineet harjoittaa jo pienimuotoista viljelytoimintaa, jonka toivotaan voivan jatkua, alueen rakentamisen edistyessäkin.

Yhdistys kohdistaa huomionsa entistä enemmän myös Tourulaan. Puheenjohtajat Eero Kuusela ja Pentti Niekka sekä sihteeri Kirsti Becker ovat osallistuneet syys- ja talvikaudella 2015-16 Tourujoen Tourulanpuoleiselle rannalle tulevan Kansalaispuiston ja sen yläpuolen rinnetasanteelle Matara-rakennuksen kylkeen rakentuvan kahvila-alueen suunnitteluun.

Jyväskylän kaupungin tiedotuslehti sekä paikalliset sanomalehdet, Keskisuomalainen ja Suur-Jyväskylän lehti ovat antaneet kiitoksen arvoisesti tilaa Alakaupunkia koskeville asioille ja yhdistyksen järjestämille tapahtumille.

jyväskylälehti2

tourujoen puolustajakehittämissuunnitelma